به گزارش پایگاه خبری چالوس رسانه، این روزها در اردیبهشت و خرداد مازندران فصل چیدن گل محمدی است. ساکنان مناطق کوهستانی مازندران برای چیدن گلی که هم روزیشان است، هم شادیشان این روزها را روایت میکنند روایتی آمیخته با طبیعت، تلاش و طراوت.

درختهای جنگلی، به زحمت سایهشان را بر شیب تند کوه میاندازند، و در همین سراشیبیهای سختگذر، قطعهقطعه باغهایی از گل محمدی رو به آسمان شکفتهاند.
اینجا در روستاهای کوهپایهای مازندران، جایی که در بهار، دشت و دره لبریز از رنگ صورتی گلهای محمدی میشود، زندگی، بوی گلاب میگیرد.
صحنههای شاعرانهای است؛ زنان و مردانی که سبد به دست، با چهرههایی آفتابسوخته، اما خندان، خم میشوند بر بوتههای گل. صدای خنده بچهها با وزش نسیم و خشخش برگها در میآمیزد.
روز چیدن گل، در این مناطق فقط کار نیست، دیگر به نوعی آیین تبدیل شده. آیینی که از بامداد آغاز میشود و تا گرم شدن آفتاب ادامه دارد.
خانم رضایی، یکی از گلکاران محلی میگوید: «وقتی بوی گل میپیچه توی دشت و کوه، انگار دنیای سراسر عطر و گل و گلاب بهشت رو میشنوی. با اینکه کار سختی هست، ولی دلهامون خوشه.»
این خانم گل چین ادامه میدهد: «گل محمدی فقط یه گیاه نیس، یه حس جالبه. حسی چون زندگی.»
گل محمدی محصولی اقتصادی و پایدار
کشت گل محمدی این روزها در زمینهای شیبدار مازندران آغاز شده از دودانگه ساری و بهخصوص در مناطق سوادکوه، قائمشهر، بهشهر و حتی تا نزدیکی جنگلهای بابل و برخی مناطق غربی مازندران رواج یافته است.
خاک نسبتاً سبک و شرایط آبوهوایی مساعد باعث شده این گیاه معطر، محصولی اقتصادی و پایدار برای روستاییان مازندران شود.
با فرا رسیدن اردیبهشت و خرداد، برخی روستاها میزبان جشنوارههای گل محمدی میشوند. در این جشنها، علاوه بر چیدن گل، مراسم گلابگیری سنتی با اجرای موسیقی محلی و پخت غذاهای بومی در کنار فروش محصولات کشاورزی زمینه را برای پاسداشت آیینهای بومی فراهم میکند. این جشنوارهها نهتنها باعث رونق گردشگری روستایی شدهاند، بلکه نسل جوان را نیز دوباره به کشاورزی علاقهمند کردهاند. حتی تعداد زیادی از آنها به روستاها برگشتند. میگویند دغدغههای دنیای شهرنشینی را رها کردیم و در مزارع گل محمدی زندگی را میجوییم.

جشنواره ها شوق زندگی را میان مردم منعکس می کنند
در یکی از همین جشنوارهها، صدای ساز محلی لابلای بوی گل پیچیده و بچهها با حلقههای گل در سر، دنبال یکدیگر میدوند. مردی با صدای بلند همه را صدا میزند تا سر دیگ گلاب بروند. جمعی از بازدیدکنندگان دور دیگ مسی حلقه میزنند تا طعم گلاب تازه را بچشند.
این حس و حال این روزهای بهاری، وقتی سبدها پر میشوند و آفتاب به میانه آسمان میرسد، مردمان گلکار خستهاند، اما راضی و با چشم امید برای حمایت مسئولان.
آنها میدانند هر قطره از گلابی که بعدها به خانهها راه مییابد، حاصل همین دستان پینهبسته و دلهای گرمشان است.
سطح زیرکشت گلمحمدی در مازندران ۵۷۴ هکتار است
حسین ملایی معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم در جمع خبرنگاران گفته: از نیمه دوم اردیبهشت برداشت گل محمدی در استان آغاز شده است.
وی افزود: چیدن گل محمدی تا اواسط خردادماه ادامه دارد و منطقه به منطقه مردم مازندران با برپایی جشنهایی آیینی سنتهای متفاوتی را اجرا میکنند.
وی در ادامه تصریح کرد: سطح زیرکشت گلمحمدی در استان ۵۷۴ هکتار است و بهصورت میانگین هزار تن گلتر در استان تولید میشود.
ملایی در خصوص پراکنش گل محمدی نیز تاکید کرد: سطح زیرکشت گلمحمدی در شهرستانهای نکا، ساری، بهشهر و گلوگاه همچنین در سوادکوه، نوشهر و چالوس گسترده شده است و گردشگران زیادی راهی مناطق پرشیب و کانونهای کشت و کار گل محمدی برای بازدید میروند.
ملایی با تاکید بر اینکه فروش گلمحمدی در خوب است گفت: با کشت گلمحمدی در اراضی شیبدار مناطق کوهستانی مازندران هم کشاورزان از عایدی توسعه این کشت بهرهمند میشوند و هم موجب اشتغالزایی خانوار روستایی است.
ملایی تثبیت و جلوگیری از فرسایش خاک این مناطق را از دیگر فواید کشت گل محمدی دانست.
گزارش از سمیه فقیه
منبع خبر: iribnews.ir/00J1Jm